El complex fabril Sallarès i Deu de Sabadell acollirà un centre d’innovació

Intersticis Actius Sallarès Deu

“Intersticis Actius”, de Julià Arquitectes Associats, SL, ha estat el projecte guanyador del concurs promogut per l’Ajuntament de Sabadell per rehabilitar el complex fabril Sallarès i Deu. El projecte, cofinançat amb fons europeus FEDER en el marc de l’Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible Integrat (EDUSI), acollirà en una primera fase un centre d’innovació.

L’any 1920 es construïren les dues primeres naus d’aquest complex, que ocupa tota una illa del barri de Gràcia. Les naus es disposaren paral·leles al carrer de Cellers amb  un pati al mig, segons projecte de l’arquitecte Lluís Muncunill. Posteriorment s’hi afegiren dues naus més, seguint l’esquema de nau amb pati. Al llarg de la seva història, el conjunt ha tingut diversos propietaris, acollint empreses del sector tèxtil com “Hilados Mohair, SA”, “La España Industrial, SA” o “Sallarès Deu, SA”. La darrera denominació comercial fou la de “Textifibra i Sallarès Deu, SA”, entre els anys 1983 i 2005. El complex, protegit des de 1986, fou adquirit finalment per l’Ajuntament de Sabadell l’any 2018.

El centre d’innovació projectat s’ubicarà en les dues naus més properes al carrer. La proposta manté el conjunt dels edificis primigenis i resol la relació amb les plantes soterrani mitjançant uns patis que es desenvolupen a doble alçada.

Intersticis Actius Sallarès Deu