Darrera actualització: setembre 2017

127

Fàbrica Electrotècnica Josa (BJC)

Biblioteca Municipal Mestre Martí Tauler

Ús original: fàbrica de material elèctric

Nou ús: biblioteca

Adreça: carrer d'Aribau, 5

Població: Rubí

Electrotècnica Josa

© 2016 Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya

L’any 1926, l’industrial metal·lúrgic Bonaventura Josa i Camarasa, advertint la importància que estava adquirint l’electricitat, decidí incorporar al seu taller barceloní la fabricació de material elèctric. L’empresa, anomenada BJC per les inicials del seu fundador, prosperà, i aviat centrà tota la seva activitat en l’elaboració de components elèctrics. L’any 1952 inaugurà una fàbrica a Rubí, i en poc temps es convertí en una de les companyies electrotècniques més importants d’Espanya i d’Europa. La BJC, també coneguda com a fàbrica Josa, fou l’empresa rubinenca més gran i amb un major nombre de treballadors, i les vagues que patí l’any 1977 (en demanda de millores salarials) i el 1983 (contra el tancament) mobilitzaren milers de persones.
A finals de 2002, l’empresa es traslladà a unes noves instal·lacions a la perifèria de Rubí, i entre 2008 i 2009 l’antic edifici es reconvertí, segons projecte dels arquitectes Pau Sierra i Màrius Quintana, en una biblioteca d’uns 8.000 m2 que inclou també un auditori i una sala d’exposicions. La intervenció reduí el volum edificat a la part oest de la nau, per igualar-lo amb l’alçada dels edificis del voltant, i substituí els murs de tancament per una doble pell amb una gelosia de formigó prefabricat blanc que crea una envolupant lleugera i permeable a la llum, amb dos grans buits que concentren la relació visual amb l’exterior. Les lletres dels rètols de la façana s’han conservat.
La previsió inicial era la d’instal·lar-hi també, en el futur, el Museu i l’Arxiu Municipal, i possiblement Ràdio Rubí, si bé de moment (2017) aquesta intenció no s’ha materialitzat.

Electrotecnica Josa Electrotecnica Josa
Electrotecnica Josa Electrotecnica Josa
Electrotecnica Josa Electrotecnica Josa
Electrotecnica Josa Electrotecnica Josa
Electrotecnica Josa Electrotecnica Josa
Electrotecnica Josa Electrotecnica Josa