Darrera actualització: juny 2014

3

Magatzems Generals del Comerç

Museu d’Història de Catalunya

Ús original: magatzem portuari de mercaderies

Nou ús: museu, oficines, restaurants

Adreça: plaça de Pau Vila, 1

Població: Barcelona

© 2011 Google, Institut Cartogràfic de Catalunya

Els orígens

Si bé ja existien uns magatzems generals de dipòsit a l’avinguda Icària de Barcelona, l’enginyer Maurici Garrán va projectar els Magatzems Generals del Comerç l’any 1881 per destinar-los a dipòsits comercials i així dotar el port de Barcelona d’unes instal·lacions més operatives. Aquesta voluntat respon als avenços que va aportar la revolució industrial: l’aparició d’embarcacions de ferro i d’acer, de més eslora i major calat, propulsades per màquines de vapor i la introducció de canvis en l’estratègia empresarial per millorar l’eficiència del port, com foren la reducció de les estades al port i la rapidesa en la càrrega i descàrrega de mercaderies. L’autor del projecte, que era el primer director de la Junta d’Obres del Port de Barcelona, tenia clar que aquest edifici havia de ser un magatzem per a les mercaderies que arribaven per mar però que no havien d’entrar a la ciutat. És a dir, un lloc on els vaixells descarreguessin els productes que portaven per tal que uns altres els carreguessin per endur-se’ls de nou. La construcció es va començar l’any 1885 i es va acabar el 1900.

Descripció del conjunt originari

Magatzems Generals del ComerçTal com reconeix l’autor, Maurici Garrán, l’edificació està inspirada en els edificis dels ports anglesos de l’època. Per a Garrán, aquest tipus d’edifici havia de ser segur, de fàcil vigilància i control, situat tant a prop dels vaixells com de la ciutat, i havia de facilitat les operacions fiscals. La distribució de la planta respon a criteris de facilitat constructiva, economia i seguretat. Les tècniques constructives que utilitzades en aquest edifici van ser les pròpies de l’època, de finals del segle XIX i principis del XX.
La façana, portant, és d’obra de fàbrica. L’estructura metàl·lica interior està formada per pilars de fosa i pilars d’acer laminat, units a les jàsseres mitjançant passadors del tipus cargol roscat en fred. Per a la coberta s’emprà la teula plana, que es començà a utilitzar a l’època degut a l’increment de l’ús de l’estructura metàl·lica.
Els Magatzems Generals del Comerç són l’únic edifici que es conserva del port vell de Barcelona.

El projecte de reutilització

Els arquitectes Josep Benedito i Agustí Mateos van ser els encarregats, entre els anys 1995 i 1996, de la rehabilitació de l’edifici, per convertir-lo en la seu del Museu d’Història de Catalunya. L’operació més destacada en l’edifici del museu fou la creació d’un gran espai buit central per agrupar-hi les comunicacions verticals i aportar-li lleugeresa. Pel que fa a l’estructura interior, s’han conservat els pilars originaris, de fosa i d’acer laminat. A més, es va alçar una altra planta per poder accedir al terrat. Aquesta planta gaudeix de vistes privilegiades del port i de la ciutat. Actualment el complex també acull les oficines del Departament de Benestar Social de la Generalitat de Catalunya i diversos restaurants, encarats al mar.

Magatzems Generals del Comerç Magatzems Generals del Comerç
Magatzems Generals del Comerç Magatzems Generals del Comerç
Magatzems Generals del Comerç Magatzems Generals del Comerç
Magatzems Generals del Comerç Magatzems Generals del Comerç
Magatzems Generals del Comerç Magatzems Generals del Comerç
Magatzems Generals del Comerç Magatzems Generals del Comerç