Darrera actualització: juny 2014

116

Tèxtil Besòs

IES Sentmenat, Centre Esportiu Tèxtil Besòs

Ús original: fàbrica de filatura

Nou ús: equipaments docents i esportius

Adreça: carrer de la Poca Farina, s/n

Població: Sentmenat

Tèxtil Besòs

© 2016 Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya

El conjunt de la fàbrica Tèxtil Besòs estava format per diverses naus de grans dimensions, d’alineació aproximada nord-sud, que allotjaven els telers, els espais dels tints i les màquines per fer els acabats del vellut. Amb el temps s’hi afegiren naus de mides menors, algunes d’elles adossades perpendicularment. La fàbrica deixà de funcionar cap als anys 1980.
La reutilització de les naus del complex s’ha realitzat en diferents etapes, incloent-hi l’enderroc d’algunes estructures adossades. La nau més occidental i les dues adossades al sud es reformaren entre 2004 i 2006, segons projecte dels arquitectes Marc Batlle i Rafael Llonch, per instal·lar-hi l’IES Sentmenat. Se’n conservà l’estructura original, afegint unes lluernes a la nau principal per proporcionar més llum, i creant un nou forjat en una de les naus del sud. Els mateixos arquitectes rehabilitaren, l’any 2007, la nau del costat, per allotjar un poliesportiu. Se suprimí un forjat de la nau, originalment de dues plantes, per aconseguir més alçada, i la façana i la coberta es feren noves, augmentant la il·luminació amb claraboies zenitals i grans finestrals laterals, tamisant la llum matinal per evitar enlluernaments.
Està prevista la reutilització d’una altra nau situada més a llevant per ubicar-hi un centre cívic i cultural, segons projecte de l’estudi Sauquet Arquitectes i Associats, la qual actualment només acull el Grup d’Amics del Museu Arxiu de Sentmenat.

Tèxtil Besòs Tèxtil Besòs
Tèxtil Besòs Tèxtil Besòs
Tèxtil Besòs Tèxtil Besòs
Tèxtil Besòs Tèxtil Besòs
Tèxtil Besòs Tèxtil Besòs
Tèxtil Besòs Tèxtil Besòs
Tèxtil Besòs Tèxtil Besòs
Tèxtil Besòs Tèxtil Besòs