Darrera actualització: juny 2014

80

Can Turuguet

Restaurant Viena

Ús original: fàbrica tèxtil

Nou ús: restaurant

Adreça: carretera de Sabadell, 60

Població: Castellar del Vallès

Can Turuguet

© 2016 Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya

Miquel Turuguet i Viñas féu construir una fàbrica de teixits de vellut i reforços per americanes a la zona agrícola de Can Carner, a Castellar del Vallès, entre 1914 i 1919. El conjunt, d’estètica modernista, incloïa una nau central rectangular i dos volums de planta baixa i pis situats a cada extrem de la nau principal que acollien les dependències auxiliars (magatzem, serveis, oficines i residència de la família Turuguet). Un mur exterior de maó, d’uns seixanta metres de longitud, donava al complex l’aspecte d’un castell.
L’edifici tingué propietaris i usos diversos: el 1938 allotjà un centre de reclutament i instrucció militar, l’any 1955 fou adquirit per la societat Vda. J. Tolrà, que el 1989 hi instal·là l’economat laboral de l’empresa, i durant els anys noranta albergà dues discoteques.
L’Ajuntament de Castellar del Vallès, l’actual propietari, n’ha cedit l’ús durant cinquanta anys a l’empresa de restauració Establiments Viena a canvi de rehabilitar-lo i restaurar-ne l’entorn. El projecte, realitzat entre 2006 i 2007 per l’estudi d’arquitectura Quirbutec, el responsable del departament tècnic de Viena Manel Gaitán i el decorador Joan Mellado, ha intentat retornar a l’edifici l’aspecte originari adaptant-lo al nou ús, reforçant les estructures de ferro i recuperant la volta catalana del sostre de la nau principal, les obertures i les façanes.

Can Turuguet Can Turuguet
Can Turuguet Can Turuguet
Can Turuguet Can Turuguet
Can Turuguet Can Turuguet