Darrera actualització: juny 2014

100

Fàbrica de Can Puiggròs, La Lió

CEIP La Lió

Ús original: fàbrica tèxtil

Nou ús: escola

Adreça: carrer de Joan Prim i Prats, 30

Població: Premià de Mar

La Lió

© 2016 Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya

L’any 1898 Bartomeu Puiggròs fundà la fàbrica de filats i teixits coneguda popularment com Can Puiggròs. Tot i la importància de l’empresa, que arribà a ocupar més del 7% de la població total del municipi, els conflictes laborals que s’hi esdevingueren entre 1928 i 1929 en forçaren, l’any 1930, el tancament i el canvi de propietaris. L’industrial Badoy, home de procedència jueva resident a Lió, instal·là en l’edifici una fàbrica d’estampats, la primera en tot l’Estat espanyol a fer servir la tècnica serigràfica o lionesa. L’empresa, que adoptà el nom comercial de Lyon Barcelona, SA, seria per a la gent del municipi senzillament La Lió.
El conjunt està format per una nau estreta i llarga, de planta baixa, pis i semisoterrani, formada per vint crugies perpendiculars a la façana principal, acarada al carrer de Joan Prim. Aquesta façana conté una finestra octogonal a cada crugia. Annexa a l’entrada hi ha la porteria, amb un porxo d’estructura metàl·lica de dimensions considerables, i la xemeneia. L’edifici és de maó massís vist, i la façana d’accés té adossada una torre de planta quadrada.
Després del tancament de l’empresa, esdevingut l’any 1979 en un context general de crisi, els veïns i les administracions veieren la necessitat de conservar el patrimoni històric i artístic, i finalment el 1984 proposaren reconvertir-lo en un centre educatiu. L’escola, inaugurada el 1985 amb el nom de Pau Casals, canvià dos anys després la denominació per la d’Escola Pública La Lió.

La Lió La Lió
La Lió La Lió
La Lió La Lió
La Lió La Lió
La Lió La Lió
La Lió La Lió
La Lió La Lió