Darrera actualització: juny 2014

121

Fàbrica Marcet

CEIP Lanaspa-Giralt

Ús original: fàbrica tèxtil

Nou ús: escola

Adreça: carrer del Pantà, 10

Població: Terrassa

Fàbrica Marcet

© 2011 Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya

Fàbrica MarcetEl Vapor La Compañía fou construït l’any 1833 per Galí i Vinyals. El 1873 fou enderrocat en bona part i construït de nou. L’industrial Miquel Marcet i Coll fou un dels llogaters del vapor, i amb l’ajut del seu hereu Josep Marcet i Poal anà ampliant l’ocupació, fins que a la primera dècada del segle passat n’esdevingué el propietari i pràcticament l’únic ocupant. El 1914 construí el magatzem al costat de la fàbrica, segons projecte de l’arquitecte Josep Maria Coll i Bacardí. L’any 1920 un incendi destruí el vapor, però ben aviat s’aixecà una nova construcció projectada per Lluís Muncunill. El 1947 es creà Paños Marcet, SA, que va funcionar fins l’any 1962. Desprès la filatura es llogà a tercers, i va estar activa fins el 1988.
La fàbrica té dos pisos, i el sostre de la planta baixa presenta alguns trets singulars, com l’ús de la volta d’aresta, recolzada sobre pilars de perfils d’acer units amb cargols.
La Generalitat de Catalunya va promoure l’any 1992 la seva recuperació per a ús escolar, segons projecte dels arquitectes Lluís Bravo i Albert Blanch. Es van buidar els interiors del vapor per deixar vist el conjunt dels espais. En les seves plantes lliures es van construir aules i sales de treball amb una secció singular i amb l’ús de materials com la rajola ceràmica de colors brillants. Al carrer de Pantà es construí un volum nou que acull la direcció i administració, així com els espais de la part infantil. Una rampa exterior comunica la planta pis de la nau amb el pati.

Fàbrica Marcet Fàbrica Marcet
Fàbrica Marcet Fàbrica Marcet
Fàbrica Marcet Fàbrica Marcet
Fàbrica Marcet Fàbrica Marcet
Fàbrica Marcet Fàbrica Marcet
Fàbrica Marcet Fàbrica Marcet